Cutting the Hole for Access at Gansevoort Street

Gansevoort access from below Gans accessGans access

Gansevoort access from above

This week, construction crews cut away two of the central beams on the High Line structure to make way for an access point at Gansevoort Street. The stairs will rise from street level, bringing the visitor in contact with the heavy steel girders and hand-driven rivets of the structure itself.

The steel beams that were removed are 40 feet long and seven feet wide, and each weigh about 17 tons.

Construction of access points is part of the final phase of work on Section 1 of the High Line. This scope of work also includes waterproofing, installation of pathways, seating, lighting and planting areas.

Design rendering of the Gansevoort access point after the jump.

Gansevoort slow stair

The finished access point, in Field Operations and Diller Scofidio + Renfro’s preliminary design. Visitors will rise on “slow stairs” from sidewalk level through the structure, and emerge on the High Line landscape above.

Preliminary Design Site

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: