“Designing the High Line: Part 2.” Gansevoort Plaza and Stair.

At the corner of Gansevoort Street and Washington Street, the High Line’s southern terminus marks one of the parks major access points and gathering spaces. This corner is also the future location of the Whitney Museum of American Art. A paved, street-level public plaza will act as a meeting and orientation point for visitors to learn more about the High Line and will also house a small concessions area. An opening cut into the structure of the High Line allows for a steel and aluminum stair, supported by a stainless-steel rod hanger system, to gently touch the plaza level. The stair invites visitors to ascend from the busy street below to the elevated landscape on the High Line. While on the stairs, visitors pass between existing six-foot high beams, giving one a better understanding of the High Line’s robust structure.

A few weeks ago, the High Line’s signature “slow stairs” were delivered and installed. See a few of the images below:birds-eye

[Birds-eye view of the stair installation. Click to enlarge.]

gansevoort-stair_a

[Stair installed at the southern-most access point at the corner of Gansevoort and Washington Streets. Click to enlarge.]


gansevoort-stair_b

[The steel and aluminum stair is supported by a stainless-steel rod hanger system. Click to enlarge.]
[Gansevoort Stair Section drawing. Click to enlarge.]

[Gansevoort Stair. Click to enlarge.]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: